Guide till sportsbetting

I bettingvärlden är odds kärnfaktorn som avgör huruvida du vinner eller inte. Odds ger spelare en insyn gällnade utsikterna i en match eller ett sportsevenemang och är för många en faktor som förhöjer matchupplevelsen. Med hjälp av odds kan du dessutom tjäna pengar på ditt sportsengagemang men för att bli framgångsrik i sportsbetting är det viktigt att förstå hur stor sannolikheten är för att olika händelser ska inträffa.

Odds och sportsbetting kan till en början verka förvirrande. Vi har därför sammanställt en sportsbettingguide för att du ska få bästa möjliga förutsättningar att gå med vinst på ditt oddsspelande.

Vad är odds?

Betting och sportsbetting ger spelare en förutsägelse gällande resultaten av en match eller ett sportsevenemang. Om oddsen för ett visst utfall är högt betyder det att oddsen för att det ska inträffa är mindre troligt. Om oddsen istället är låga betyder det att sannolikheten är desto större. Ha dock i åtanke att oddsen kan vara felaktiga då de är baserade på estimeringar. Det kan därför löna sig att ändå satsa på ett utfall med höga odds.

Så kommer du igång med sportsbettinög

Att komma igång med betting är inte särskilt svårt. Vi listar fem steg som vi rekommenderar dig att följa:

1. Lär dig de olika insatstyperna
Bookmakers brukar erbjuda en rad olika satsningsalternativ. En del är simpla medan andra är mer komplexa. Som nybörjare väljer du antagligen att hålla dig till de mer simpla satsningsalternativen, men det skadar inte att känna till dom alla.

2. Skaffa dig en förståelse för hur odds fungerar och lär dig att beräkna utbetalningar
Odds är en viktig komponent i alla sportsspel. Förutom att de ger spelare en idé om hur mycket de kan vinna i förhållande till insatsen så är odds också en indikator på vilket utfall som är mest troligt att inträffa. För att bli framgångsrik i sportsbetting är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för hur odds fungerar.

3. Välj vilken sport du spelar på
Vi rekommenderar dig att rikta in dig på en sport som du har stor kunskap om.

4. Lär dig hur du lägger spel
Det finns inget sätt som är korrekt när det kommer till att lägga spel i sportsbetting. Det är dock viktigt att veta att kvalitén på dina spel kommer att avgöra hur framgångsrik du blir. Genom att regelbundet fatta bra beslut kommer du att gå med vinst på ditt spelande.

5. Bestäm dig vart du ska betta
Vi rekommenderar dig att ägna dig åt sportsbetting online då internet är det absolut enklaste och mest bekväma sättet att spela på sport nuförtiden. Det finns tusentals olika nätcasinon som erbjuder konkurrenskraftiga odds så det är bara att välja och vraka bland dessa!

Hur görs uträkningen av oddsen?

Oddsen bestäms av bookmakers (oddssättare på svenska) som vanligen specialiserar sig på vissa ligor eller sporter för att få fram en så korrekt bedömning som möjligt av dessa. Uträkningen av odds görs genom att man tar fram ett styrketal som i procent räknar ut vilket lag som är det bättre laget samt hur mycket.

Hur odds fungerar i sportsbetting

Förutom att odds ger en antydan om utfallet i en match eller sportsevenemang, bestämmer odds även hur mycket pengar som betalas ut till oddsspelarna. Om oddsen är på 1/10 innebär det att sannolikheten är relativt låg. Samtidigt kan en sådan satsning på 100 kr ge en utbetalning på 1000 kr om du vinner. Lägre odds på 1/2 anses ha en hög sannolikhet och betalar därför ut mindre. Satsar du 100 kr kommer du därför antagligen inte vinna mer än det dubbla beloppet.

Detta är den huvudsakliga regeln i sportsbettingvärlden: större risk = större utbetalning. Det kan alltså löna sig att spela på lag eller en idrottare som befinner sig i underläge då utdelningen blir desto större om du vinner.

Använd odds för att räkna ut sannolikheten

Genom att använda odds kan du räkna ur hur stor sannolikheten är för att en händelse ska inträffa. Vi förklarar hur du gör detta genom att byta ut siffrorna med bokstäver. 4/1 blir exempelvis A/B.

9/1 kan räknas ut som 1/ (9+1) = 0.10 – Det finns en 10% sannolikhet
4/1 kan räknas ut som 1/ (4+1) = 0.20 – Det finns en 20% sannolikhet
1/1 kan räknas ut som 1/(1+1) = 0.50 – Det finns en 50% sannolikhet
1/4 kan räknas ut som 4/(4+1) = 0.80 – Det finns en 80% sannolikhet

Används odds för att räkna ut vinster

Med odds kan du räkna ut hur mycket pengar du vinner om du lägger ett spel. På samma sätt som i det tidigare exemplet ersätter vi siffror med bokstäver, det vill säga 4/1 blir A/B. Det innebär att varje gång du satsar värdet av B så vinner du A + avkastningen på din insats.

9/1 för varje 100 kr du satsar vinner du 900 kr
4/1 för varje 100 kr du satsar vinner du 400 kr
1/1 för varje 100 kr du satsar vinner du 100 kr
1/4 för varje 400 kr du satsar vinner du 100 kr